Wat is de supercloud?

De super in supercloud komt van het Latijn en betekent ‘boven’. Het verwijst dan ook naar een laag boven de clouds. Deze supercloud moet het mogelijk maken om applicaties te draaien over verschillende cloudplatformen heen. Dat kunnen publieke, maar ook private cloudomgevingen zijn.

Experts in het vak zien de supercloud als een volgende natuurlijke evolutie in het IT-landschap en verwachten al jaren dat de supercloud op een dag de nieuwe standaard zal worden.

Waarom verschillende cloudplatformen combineren?

Op zich lijkt de supercloud inderdaad een natuurlijke evolutie in een wereld waar er steeds meer toegankelijke cloudomgevingen zijn. IT-managers en CIO's hebben namelijk redenen genoeg om verschillende cloudplatformen te combineren: zo vermijden ze bottlenecks en vendor lock-in, waarbij ze vasthangen aan hun provider. Het zal je maar overkomen dat je hele applicatie, die bij één provider staat, te kampen krijgt met een grote storing waardoor alle servers van jouw provider tegelijkertijd onbereikbaar zijn. Je hebt de situatie niet onder controle en de kans is groot dat je kan fluiten naar enige vorm van compensatie voor de langdurige panne. Vanuit zakelijk standpunt lijkt het gebruik van meerdere clouds dus vooral voordelen te hebben. Maar als we het technisch bekijken is het, zoals gewoonlijk, veel complexer.

Supercloud - Brands

Wat is dan het verschil met multicloud?

Wacht even, het aanspreken van meerdere cloudproviders heette toch gewoon multicloud? En zijn er niet al tal van robuuste tools op de markt die verschillende clouds kunnen aanspreken, zoals Terraform? Klopt. Deze tools helpen wel om Infrastructure as Code te schrijven over verschillende clouds heen, maar diepgaande technische kennis van de verschillende clouds is nog steeds een vereiste. Ook het correct configureren van je netwerk en security over de verschillende clouds heen brengt extra technische complexiteit met zich mee.

Het supercloudconcept biedt de oplossing, want het gaat verder dan cloud resources aanmaken op de verschillende platformen. Supercloud maakt het deployen van applicaties over de verschillende platformen transparanter. Een voorbeeldje? Stel dat we een netwerk maken dat niet publiek beschikbaar is, maar instances maakt in zowel AWS, Azure als GCP die onderling met elkaar kunnen communiceren. Daarvoor moet er een extra laag komen bovenop de verschillende platformen die de verschillende API's abstraheert. Eens zo’n platform beschikbaar komt, zoals een 'SuperIaaS' of een 'SuperPaaS', kunnen bedrijven hun applicaties pas echt over verschillende cloudproviders heen deployen. Het grote voordeel ten opzichte van multicloud is dus dat je voor de supercloud veel minder technische kennis van de onderliggende lagen nodig hebt.

supercloud

Nog een lange weg te gaan?

Hoewel de positieve aspecten duidelijk aanwezig zijn, zal het nog een lange en moeizame weg zijn naar een supercloudverhaal. De grootste spelers in de markt, de public cloudproviders, zijn natuurlijk geen vragende partij, want zij zouden klanten en controle verliezen. Het vendor lock-in principe zou verdwijnen, want bedrijven zullen liever een transparant cloudbeleid hanteren. Maar de vraag naar deze technologie is alomtegenwoordig en zal alleen maar toenemen. Daarom verwachten we in de nabije toekomst de eerste superclouds te zien verschijnen.

De supercloud zal een significante impact hebben op ons gebruik van servertechnologie.

We verwachten dan ook dat het supercloudconcept een vergelijkbare service, API, interface en meer zal bieden als de grote public cloud-spelers, los van providers. Supercloud kan écht oplossingen op maat aanbieden, aangepast aan de specifieke noden van elk bedrijf.

Hosted Power’s TurboStack® als SuperPaas

Hosted Power is volledig cloud-agnostisch, wat wil zeggen dat we niet afhangen van een specifieke cloudprovider. Wij kunnen de komst van de Supercloud dus alleen maar toejuichen. In zekere zin zou je onze TurboStack® zelfs kunnen zien als een SuperPaas: het kan snel en makkelijk gedeployed worden op elk soort infrastructuur en draait perfect op elke soort public cloud, private cloud of zelf fysieke hardware on-premise. Via ons controlepaneel kan jij je applicatie makkelijk beheren, zonder enige extra kennis van de onderliggende technologieën. Zo kan jij focussen op de applicatie én je klanten. Meer weten? Geef een seintje en we bespreken de mogelijkheden met veel plezier.

Supercloud SuperPaaS

Wil je meer weten over deze onderwerpen?