De 4 meest gestelde vragen over PIM beantwoord

Een PIM-systeem gebruik je om je productinformatie beter te beheren. Gezien nagenoeg elk type bedrijf met data te maken krijgt, is een PIM-systeem interessant voor zowel bedrijven in retail en groothandels als kmo’s, industriële bedrijven en multinationals. De sector en/of de grootte van het bedrijf doen er in principe weinig toe.

Vooral bedrijven die in serie geproduceerde goederen maken of verkopen, hebben veel te winnen bij een PIM-systeem. Maatwerkbedrijven met unieke producten of specifieke opdrachten hebben net minder baat bij een ‘PIMplementatie’😉.

Daarnaast zijn de voordelen van een PIM-platform best voelbaar wanneer het gekoppeld wordt aan meerdere publicatiekanalen. Denk dan aan zowel offline publicaties (catalogus, prijslijst, offertes) als online kanalen (website, e-commerce shop, mobiele app, marktplaatsen, social media). Want hoe meer kanalen, hoe meer je kan automatiseren en dus besparen.

“Hoe meer kanalen, hoe meer je kan automatiseren en hoe meer je dus kan besparen.“

Wat is het verschil tussen PIM en ERP?

Veel bedrijven denken dat een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) een PIM-systeem kan vervangen, maar dat klopt niet altijd. Een ERP-systeem ondersteunt je bedrijf door verschillende processen aan elkaar te linken. Denk dan aan administratie, productie,voorraadbeheer en meer. Maar de informatie in een ERP wordt in de eerste plaats intern gebruikt en voldoet vaak niet aan de vereisten om jouw producten te vermarkten.

Een PIM-systeem kan daarentegen de data uit onder andere het ERP-systeem overnemen en aanvullen voor commerciële doeleinden, zoals producteigenschappen die voor de klant belangrijk zijn. Dat gebeurt meestal door beide systemen aan elkaar te linken.

Overview Pim

Welk PIM-systeem kies je best?

Er zijn verschillende PIM-systemen op de markt. Dit zijn enkele van onze favorieten:

  • Akeneo bezorgt je de meest relevante data op de juiste tijd, op de juiste plaats.
  • PIMCore is een open source platform dat makkelijk te personaliseren is.
  • AtroPIM verhoogt je productiviteit en is uitermate makkelijk om mee te werken.

Om te weten welk systeem best bij jou past, laat je je best adviseren door een specialist. Bij Hosted Power hebben we pakken ervaring met het hosten van performante PIM-omgevingen, van standaard installaties tot grote maatwerkimplementaties. Sterker nog: onze supersnelle TurboStack® is erop geënt. Laat ons samen kijken welke oplossing best past, eventueel met één van onze vele partners. We helpen je met veel plezier verder!

Laat van je horen

Wil je meer weten over deze onderwerpen?